De CSRD wordt stapsgewijs ingevoerd tussen 2025 en 2028. Het start bij grote bedrijven die al onderworpen zijn aan een bestaande Europese richtlijn: de 'Non-Financial Reporting Directive (NFRD)'. Daarna is het de beurt aan grote ondernemingen die nog niet onderworpen zijn aan de NFRD. Vervolgens volgen de beursgenoteerde KMO's.
De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) verplicht bedrijven om een 'gepaste zorgvuldigheid', ook wel gekend als een 'due diligence', uit te voeren naar het milieu en de mensenrechten binnen zowel hun eigen bedrijfsactiviteiten als die van hun dochterondernemingen en partners in de waardeketen.
Het uitvoeren van een 'gepaste zorgvuldigheid' komt neer op het uitvoeren van een onderzoek dat gericht is op het in kaart brengen van de impact van de verschillende activiteiten in de volledige waardeketen op het milieu en de mensenrechten. Indien het onderzoek aantoont dat er negatieve effecten zijn, moet het bedrijf passende maatregelen nemen om deze negatieve effecten te voorkomen, te verminderen en te beëindigen.
Ondernemingen die onder CSDDD vallen, horen hun eigen negatieve impact - en die van dochterondernemingen en partners in de volledige waardeketen - op mensen(rechten) en het klimaat te identificeren en te beoordelen aan de hand van een due diligence. Als uit het onderzoek blijkt dat er negatieve effecten zijn dan moet een bedrijf stappen ondernemen om de negatieve effecten te voorkomen, te beperken, te beëindigen of te verhelpen.